Bekijk onze mobiele pagina
Thursday 22 September 2016

Stadslogistiek met licht elektrische vrachtvoertuigen (LEVV) rendabel?

Onderzoek start onder leiding van Hogeschool Amsterdam & Rotterdam

Stadslogistiek rendabel maken door middel van licht elektrische vrachtvoertuigen (LEVV). Dat is het doel dat de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Rotterdam zich hebben gesteld.

Subsidie
Met financiering via RAAK-mkb subsidie is er een onderzoek gestart naar de stadslogistiek, welke ongeveer twee jaar gaat duren. Een bijzondere samenwerking met hoge scholen, gemeenten, netwerkorganisaties en het (logistieke) bedrijfsleven. Menken is één van de 29 deelnemende partijen en draagt haar steentje bij aan het onderzoek door kennis, ervaring en data te delen.

Meer vraag naar rendabele en energiezuinige stadslogistiek
Aanleiding is de toenemende vraag vanuit logistiek dienstverleners, verladers en voertuigaanbieders. De logistiek dienstverleners willen LEVV’s inzetten, maar weten niet hoe ze dit rendabel kunnen doen. De huidige logistieke processen zijn afgestemd op de inzet van bestel- en vrachtvoertuigen. De voertuigen zijn kleiner in omvang en hebben een andere laad- en energievoorziening, daarom zouden processen anders georganiseerd moeten worden. Daarnaast is onvoldoende duidelijk voor welke stadslogistieke stromen LEVV’s geschikt zijn en vragen verladers zich af of met LEVV’s dezelfde service en prijs gegarandeerd kan worden. Voertuigaanbieders willen LEVV’s ontwikkelen, maar weten niet aan welke technische eisen de voertuigen moeten voldoen om deze concurrerend in te zetten. 

Menken levert al met de fiets in Amsterdam
Energiezuinige stadslogistiek is bij Menken een hot item. Zij leveren koel- en vriespakketten tot in de keuken, onder andere bij consumenten, horeca en cateraars. Tevens houden zij zich dagelijks bezig met de vraag hoe logistiek in steden (maar ook daarbuiten) ‘groener’ kan. Zo heeft het bedrijf onlangs besloten de stadslogistiek in Amsterdam te doen via Bubble Post. Dit bedrijf bezorgt in diverse Nederlandse en Belgische steden op de fiets. Bubble Post is ook één van de deelnemende partijen in het onderzoek.

De verschillende projectdeelnemers, waaronder ook concurrenten van elkaar, bundelen samen kennis, kracht en ervaring om stedelijke distributie efficiënter en schoner te organiseren. 

Meer weten over onze bezorging tot in de keuken? Lees het hier E-commerce Logistiek


Bron: Hogeschool Van Amsterdam


Nieuws

Initiatief ‘Last Mile...
lees meer
HelloFresh opent nieuw...
lees meer
Menken één van Nederlands...
lees meer
Overname van Leen Menken door...
lees meer
bekijk alle berichten