Bekijk onze mobiele pagina
Tuesday 12 June 2018

Menken één van Nederlands grootste werkgevers voor statushouders uit Eritrea

Zoetermeer - Voor 62% van de statushouders is een uitkering het belangrijkste inkomen, twee jaar na het verkrijgen van hun vergunning. Voor maar liefst 83% van statushouders uit Eritrea is na 2 jaar een uitkering nog steeds het belangrijkste inkomen. Ruim 20% meer dan gemiddeld.
Dat het voor deze groep statushouders toch anders kan bewijst Leen Menken Foodservice Logistics (Menken) samen met Uitzendbureau van Koppen en van Eijk.

Menken heeft in het Randstedelijk gebied een flink distributiecentrum waar inpakwerkzaamheden worden uitgevoerd voor een grote maaltijdboxen producent. Tot twee jaar geleden bestond de poel, van ongeveer 250 medewerkers, vooral uit Nederlandse en Poolse medewerkers.

Inmiddels heeft Menken zo’n 70 werknemers uit Eritrea in dienst. Totaal zijn er ongeveer 10.000 Eritrese statushouders in ons land. 8% hiervan heeft een baan. Menken is hiermee één van Nederlands  grootste werkgevers voor de Eritreeërs.

Sander Hoogerbrugge, Manager Operations bij Menken, vertelt dat het puur toeval was dat de eerste Eritreeër bij hen in dienst trad: “Hij fietste letterlijk bij ons naar binnen. De jonge Eritreeër kwam per fiets bij Menken aan om te vragen naar een baan. Hij is direct aangenomen en aan de slag gegaan als operationeel medewerker. In de periode daarna nam hij Eritrese kennissen mee, die ook op zoek waren naar een baan en bij ons aan de slag konden. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen”, vertelt Hoogerbrugge enthousiast. “Samen met de Gemeente Den Haag en uitzendbureau van Koppen en van Eijk hebben we ze bij de hand genomen en geleerd hoe het er in Nederlandse bedrijven aan toe gaat. In Eritrea zijn weinig mensen bedeeld met een baan, de meeste statushouders die uit dit land komen hebben weinig werkervaring.

Het prettige van deze bevolkingsgroep is dat zij de inburgering erg serieus nemen, zij spreken al een behoorlijk woordje Nederlands. Ze zijn prettig in de omgang en een goede aanvulling op ons team.” Aldus Hoogerbrugge. “Een aantal van hen heeft zelfs al promotie gemaakt naar een sleutelfunctie binnen het proces. We werden in de eerste periode wel verrast door de Eritrese feestdagen (Koptisch Christelijk, de feestdagen lopen een week achter op onze feestdagen), maar we zijn nu volledig aan elkaar gewend. We zien de toekomst samen erg positief in”.

Bron: Rapport CBS - Uit de startblokken. Cohortstudie naar recente asielmigratie


Nieuws

Initiatief ‘Last Mile...
lees meer
HelloFresh opent nieuw...
lees meer
Menken één van Nederlands...
lees meer
Overname van Leen Menken door...
lees meer
bekijk alle berichten