Bekijk onze mobiele pagina
Monday 12 May 2014

Innovatief koelsysteem voor nieuwe bakwagen Menken

2 Compressoren, energiebesparend én een lage geluidsdruk

Eco-drive koelsysteem
Eco-drive koelsysteem

Menken heeft een bakwagen in gebruik met een volledig nieuw koelsysteem voor haar multi-temperatuur distributie. Niet met één compressor, maar met twee compressoren wordt de temperatuur bewaakt. Waar vrachtwagens in de zomer nog wel eens moeite kunnen hebben de temperaturen te waarborgen, is dat nu absoluut niet meer het geval.
TRS Transportkoeling uit Noordwijk heeft voor deze wagen een nieuw systeem geleverd aan één van de huisvervoerders van Menken, Gerard Koomen B.V. Het systeem , de Eco Drive, bestaat uit twee compressoren, één voor de koeling, één voor de vriezer. Tot voor kort werd er zowel gekoeld als gevroren door één compressor. Bij hoge buiten temperaturen kunnen vrachtwagens meer moeite hebben met de temperatuur beheersing. Vooral als er veel warm fust retour meegenomen moet worden. 
De eisenpakketten worden, met recht, steeds hoger voor de temperatuurbewaking. Een kink in de kabel is onacceptabel, de temperatuurketen móet gesloten blijven. 

TRS is gespecialiseerd in het ontwerpen van koelsystemen in het wegtransport. De installaties zijn standaard PIEK gecertificeerd, dat wil zeggen onder de 60 DB. 
Voor Menken is gekozen voor dit 2 compressoren systeem om naast de uitstekende temperatuurbeheersing en de lage geluidsdrukken, ook energiekosten te besparen.  Het lagere brandstofgebruik is de spreekwoordelijke kers op de taart. Dit wordt bereikt door de generator aan te sluiten op de zeer efficiënte dieselmotor van de vrachtauto zelf in plaats van een separate dieselmotor. Een dergelijke kleine dieselmotor draait op volle toeren waardoor het brandstofverbruik flink wordt opgeschroefd.
De besparing is zelfs dusdanig dat deze in aanmerking komt voor EIA subsidie. Deze Energie Investerings Aftrek (EIA) regeling maakt de investering nog aantrekkelijker.

Niet voor niets dus dat onze oosterburen enorm zijn geïnteresseerd in dit nieuwe systeem. De wagen van Menken gaat daarom deze week op een promotietour door Duitsland. Diverse transporteurs kunnen zo het systeem van dichtbij bekijken. 


Nieuws

Initiatief ‘Last Mile...
lees meer
HelloFresh opent nieuw...
lees meer
Menken één van Nederlands...
lees meer
Overname van Leen Menken door...
lees meer
bekijk alle berichten